mandag 23. juli 2012

Ny rapport: 65 barn utsatt for menneskehandel i Norge i 2011

BEKYMRET: Tove Eriksen i Koordineringsenhet for ofre for menneskehandel i Politidirektoratet. Foto: Frode Hansen(VG) Fire litauiske ungdommer ble tvunget til å stjele for minst en halv million kroner. I juni ble to bakmenn felt for menneskehandel. 

Den ene jenta, som nå er 19 år, ble sendt til Norge uten penger til mat eller returbillett sommeren 2009. Hun ble utstyrt med foliepolstret veske og kjørt til butikker. Der forklarte de to domfelte mennene henne hva hun skulle stjele. Tyvegodset ble overlatt til dem, ifølge Gulating lagmannsrett.

Til sammen stjal de fire barna i alderen 15 til 17 år for over en halv million kroner i flere norske byer. De to bakmennene er nå dømt til henholdsvis 4,5 år og 5 års fengsel i tillegg til ett erstatningskrav. Dommen er ikke rettskraftig.

Jenta er et av mange barn som utsettes for tvangsarbeid og menneskehandel i Norge.

Utnyttes

I 2011 anslås det å ha vært 65 barn som ble utsatt for menneskehandel i Norge.

Tallene er hentet fra Koordineringsenhet for ofre for menneskehandel (KOM) i Politidirektoratet sin ferske årsrapport.

KOM har beregnet at 32 jenter og 33 gutter antas å ha blitt utnyttet til blant annet prostitusjon, tigging, vinnings- og narkotikakriminalitet i Norge i 2011.

Etter innføringen av menneskehandelsforbudet i 2003 er det per juni i år avsagt 25 fellende dommer i disse sakene.

Mørketall

Totalt 26 nasjonaliteter er representert blant de 65 mindreårige som er identifisert som mulige ofre for menneskehandel. Syv av barna er fra Romania, seks av barna er fra Somalia.

Majoriteten av barna er mellom 16 og 17 år, men barn ned i 13-årsalderen mistenkes for å bli utnyttet.

- Tallene vi bruker er hentet fra myndigheter og organisasjoner. Det er vanskelig å si hvor representative tallene er, men det er gode grunner til å anta at det er mørketall, sier seniorrådgiver i KOM, Tove Eriksen til VG.

Hittil i år er det fem anmeldelser mot utnytting av mindreårige i prostitusjon og fire anmeldelser rettet mot utnytting av mindreårige i tvangsarbeid.

I 2011 gjaldt ni anmeldelser mindreårige utnyttet i prostitusjon og seks anmeldelser gjaldt mindreårige utnyttet til tvangsarbeid.

Eriksen oppfordrer alle som har mistanke om at et barn blir utnyttet om å kontakte lokalt barnevern eller politi.

Bekymringsfullt

- Det er bekymringsfullt at barn antas å bli utnyttet i Norge, sier seniorrådgiveren.

Anette Brunovskis, forsker på menneskehandel i Fafo, presiserer at identifikasjonsarbeidet er komplisert.

- Et problem for dette feltet generelt er at det er vanskelig å komme i kontakt med alle. Derfor er det også krevende å si om mørketallene er store eller små, sier Brunovskis.

Hentet fra: vg.no
Norsk Kildevann AS